Meer over Marcel Verreck

Marcel Verreck (Den Haag, 1960) is neerlandicus en studeerde in 1986 af op ‘Postmodernistische aspecten in de roman De Oorveeg’ van de schrijver Willem Brakman.

In september 2019 brachten Verreck & Pleijsier een nieuwe liedjes-CD uit, getiteld ‘Reünie’. Het bijbehorende muzikale theaterprogramma met dezelfde titel werd vanaf dat moment in de theaters gespeeld.

Hij won in 1987 samen met Paul Pleijsier het Leids Cabaret Festival. Als Verreck & Pleijsier maakten zij vier succesvolle theaterprogramma’s en de liedjes-CD Ja.

Na het uiteenvallen van het duo volgden zes solo-programma’s.

Daarnaast werkt(e) hij als presentatator, columnist en schrijvend/uitvoerend cabaretier mee aan vele radioprogramma’s, zoals Hier en Nu Nieuwspoort, Spijkers met Koppen, Stenders Vroeg (Op), Ontbijtradio, De Praktijk, BNR Nieuwsradio en Den Haag FM.

Met zijn oude maat Paul Pleijsier verzorgde hij vanaf 2005 in de wintermaanden de muzikale talkshow Verreck Zondagmiddag in allerlei theaters in het land, zoals de Haagse theaters Diligentia en Dakota en het Amsterdamse Theater Bellevue.

Voor de KRO-televisie presenteerde Marcel Verreck twee seizoenen De Aso-show.

In 2002 kwam de liedjes-CD Van Mars uit en verscheen zijn literaire debuut Een wondermiddel. In 2007 volgde zijn tweede boek, Kind van de Kust.

Ook schreef en schrijft hij artikelen en columns in diverse bladen als Het Parool, Metro, Nieuwe Revu en desite www.leraar24.nl.

Een aantal van zijn populaire columns over Haagse straten in Den Haag Centraal, die hij begon te schrijven na zijn remigratie naar de Residentie, zijn inmiddels in boekvorm verschenen: Straatwijs (2009) en Nog meer Straatwijs/Streetwise (2010).

Vanaf 2021 maakt hij een radio-versie van Straatwijs, te horen op Den Haag FM en via www.denhaagfm.nl te beluisteren als podcast.

Voorts schreef hij het libretto van de ‘straatopera’ Molen, Wind en Water (2012) en verschenen er zeven literaire thrillers die voornamelijk in Deventer en omgeving spelen: Moordopera (2012), Aan lager wal (2013), De laatste minuut (2014), Toegift (2015), Deventersestraat (2017), de ‘IJsselnovelle’ Moordrivier (2018) en ‘Feest!’(2019). De twee laatste boeken werden genomineerd voor ‘Beste fictieboek van Overijssel’.

Marcel Verreck bespeelde alle theaterzalen van Nederland en werkt, behalve met Paul Pleijsier, samen met cabaretier Sjaak Bral bij het ontwikkelen van diens programma’s en als muzikaal-theatraal duo met gitarist en singer-songwriter Johan Frauenfelder (van de Haagse formatie ‘De Règâhs’).

In juni 2020 kwam de Verreck & Pleijsier-single ‘Het voordeel van het nadeel’ uit, aanhakend bij het initiatief om de positieve zaken van de coronacrisis te inventariseren en mee te nemen naar de toekomst. Zie ook www.hetvoordeelvanhetnadeel.nl.

In oktober 2020 publiceerde Marcel ‘De adem van mijn zoon’ een boek waarin hij het bijzondere leven beschrijft dat hij met zijn dubbelgehandicapte zoon Daniël deelt.

Hij is verbonden aan de Rotterdamse Schrijfschool als docent ‘columns schrijven’.

Vanaf najaar 2022 is hij vaste wekelijkse columnist van het NPO-radio1-programma ‘In de Kantine’ (WNL).

Meer informatie op www.marcelverreck.nl. , www.deademvanmijnzoon.nl en  www.verreck-pleijsier.nl.